DE
ACCORDATIE
MODELLEN
HOME BLOGS CONTACT

Het Coronamodel: Verfijning en Afronding

vrijdag 12 maart 2021

In oktober heb ik in een aantal documenten een samenvatting gegeven van het Coronamodel, onder de verzameltitel: Samen Leven met Corona. Dit was een poging om het door mij verworven inzicht in één veelomvattende theorie over de pathogenese en epidemiologie van Covid-19 samen te vatten. Sindsdien heb ik nog aanvullende informatie en kennis verkregen, die tot een verfijning en aanvulling van het model leiden. Die wil ik in deze blog benoemen, om deze vervolgens, zoals gebruikelijk in een uitgebreider pdf-document te onderbouwen en uit te werken. De nieuwe informatie omvat de volgende punten:

1.Het inzicht dat ook fitte volwassenen langdurig geïnvalideerd kunnen zijn, na een Covid-19 infecte, zelfs zonder ziekenhuisopname. Ik heb dit beschreven in de blog: Covid-19: Preventie van de ernstige longinfecties. Dit wordt tegenwoordig wel "long Covid" genoemd. Daarbij onderkende ik een tot nu toe niet onderkende mogelijkheid, dat de dit het gevolg kan zijn van opnieuw inademen van druppeltjes, die bij een relatief onschuldige verkoudheid worden uitgescheiden. Die kans is in het bijzonder groot als de patiënt zich in een slecht geventileerde ruimte bevindt. Het overkomt slechts een relatief klein percentage van de geïnfecteerden, maar dit is wel een grote groep, waardoor het kan wel leiden tot een wezenlijke toename van het aantal ernstige gevallen en ziekenhuisopnames. Het is eenvoudig, met weinig ingrijpende maatregelen, te voorkomen.
2.Nadere bestudering van zorgvuldig onderzoek naar het ontstaan van druppeltjes in het ademhalingssysteem, waaruit blijkt, dat al bij gewoon ademen, spreken en hoesten kleine druppeltjes ontstaan, die diep in de longen kunnen doordringen. Hierdoor vervalt de noodzaak voor mijn eerdere aanname, dat indroging van virus bevattende druppeltjes in een relatief droge, verwarmde omgeving van belang is voor de verspreiding van de infectie. Lage relatieve luchtvochtigheid is volgens mijn huidig inzicht, hoogstens een indicatie van onvoldoende ventilatie, maar dit is bv. niet in geval bij toepassing van een WTW -installatie (warmteterugwinning).
3.Nadere bestudering van de bradykinine hypothese, die een goede verklaring blijkt te bieden voor de pathogenese van de ernstige longinfecties, die kunnen ontstaan nadat een actief virus bevattend druppeltje diep in de longen is doorgedrongen. Deze patiënten blijken al bij opname longafwijkingen te hebben ("matglas", duidend op vocht). Dit duidt er op, dat zij al langer ziek waren. Omdat daarbij volgens 2. al bij gewoon ademen zeer kleine virus bevattende druppeltjes ontstaan, biedt dit een verklaring voor het gegeven, dat zij al voordat zij symptomen hebben zeer besmettelijk kunnen zijn.


Ik beschouw Covid-19 als een ernstig te nemen aandoening. Ik ben het dan ook volstrekt niet eens met een groep als viruswaanzin/waarheid. Evenmin ben ik het eens met "Herstel.nl", omdat deze geen rekening houdt met de grote groep van fitte volwassenen die door "long Covid" langdurig geïnvalideerd zijn.

Mijn stelling is, dat het beleid gericht moet zijn op het voorkomen van de ernstige Covid-19 infecties. En niet op het voorkomen van alle infecties, iets wat onmogelijk gebleken is en een onnodig grote impact heeft op de economie en de samenleving. Impliciet aan het door mij voorgestelde beleid is, dat overbelasting van de gezondheidszorg voorkomen wordt.

Mijn zoektocht naar de meest doelgerichte, doeltreffende en ook doelmatige aanpak van Covid-19 was boeiend, met veel "Eureka-momentjes", als weer een puzzelstukje op zijn plaats viel. Maar ook frustrerend, omdat mijn bijdrage geen invloed op het beleid had, al dacht ik dat het misschien zinvol zou zijn.
Omdat ik meen dat verder onderzoek mij niet tot wezenlijk nieuwe inzichten zal leiden, sluit ik deze studie definitief af. Ik dank al degenen, die de moeite hebben genomen om aandacht aan mijn ideeën te besteden. Die waren niet altijd eenvoudig, maar Covid-19 is een complex ziektebeeld, met een ingewikkelde pathogenese en epidemiologie, die niet in twee zinnen is te vangen.

Natuurlijk blijf ik beschikbaar om vragen te beantwoorden.

Jan Arend van Griethuysen

Het Coronamodel: De afronding


Alleen abonnees kunnen reacties plaatsen. Indien u een abonnee bent kunt u hieronder inloggen.

E-mailadres:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie: