DE
ACCORDATIE
MODELLEN
HOME BLOGS CONTACT

4. Beleid: Aanpassing van maatregelen


In "De epidemie ontrafeld" heb ik aangegeven, dat de epidemie van Covid-19 in feite uit twee te onderscheiden epidemieën bestaat:

- De infecties, die door besmetting met grotere druppeltjes worden veroorzaakt. Dit zijn de bekende lichtere vormen van Covid-19, die net als andere Corona-infecties hoofdzakelijk uit neus- en vooral keel-verkoudheid bestaan, maar soms ook gastro-enteritis, "griep", die soms vrij heftig verloopt met soms als vervelend gevolg reukverlies, en mogelijk soms ook bronchitis en bronchiolitis omvatten. Vervelend maar zelden dodelijk. Zij maken het overgrote deel van de huidige infecties uit. Het huidige test- en bronopsporingsbeleid in combinatie met bijbehorende quarantaine maatregelen en de "anderhalve meter", zoals door het OMT geadviseerd, zou in theorie effectief moeten zijn om deze epidemie in te dammen, maar is dat klaarblijkelijk niet.

- Longontstekingen, als gevolg van zeer kleine druppeltjes en druppelkernen, die diep in de longen doordringen. Deze hebben nogal eens, mede door complicaties, ernstige ziekte en soms overlijden tot gevolg. En bovendien brengen zij een ernstige belasting voor ziekenhuis en IC met zich mee. Deze zijn aerogeen besmettelijk, vaak voordat symptomen optreden. Zij worden bij de huidige bron-en contact opsporing slechts zelden tijdig opgespoord, en de huidige maatregelen zijn ongeschikt om ze in te perken. Niet alleen zijn ze, door superspreading, verantwoordelijk voor het ontstaan van een vicieuze cirkel met nieuwe superspreaders, zij zijn ook een bron van grote aantallen lichtere infecties. Deze vormen vermoedelijk een belangrijk deel van de met test bewezen infecties, waarvoor in ca 70% van de gevallen geen bron gevonden wordt. Dit is een goede verklaring voor het bovengenoemde falen van het huidige preventiebeleid. Zij zijn veel minder frequent (ca 3% van alle gevallen, mede afhankelijk van de getroffen maatregelen) maar juist deze ernstige gevallen zouden zo veel mogelijk voorkomen moeten worden.


Maatregelen uit de Lock down, in het bijzonder het verbod op groepsbijeenkomsten en op contactberoepen, en in mindere mate de adviezen om thuis te werken en zo min mogelijk te reizen waren effectief, omdat daarmee het gebruik vrijwel uitgesloten werd van - slecht geventileerde en droge, verwarmde - ruimten waarin deze laatste besmettingen vaak plaats vinden. Maar met de geschetste kennis van het ontstaan van deze infecties zou het mogelijk moeten zijn, deze tweede "golf" in te perken, zonder dit soort drastische maatregelen, met alle gevolgen van dien.

De twee epidemieën zijn niet helemaal onafhankelijk van elkaar. In een onderliggend pdf document ga ik hierop nader in en behandel ik de gevolgen ervan voor de medisch-microbiologische en epidemiologische uitgangspunten van een preventief beleid. Op basis daarvan kunnen dan in goed, multidisciplinair overleg de nodige maatregelen worden voorbereid.

Aanpassing Maatregelen

terug naar Samen Leven met Corona